Αύριο λιγότερες γυναίκες θα υποφέρουν!

Θεραπεία της Ενδομητρίωσης

Η θεραπεία της Ενδομητρίωσης πραγματοποιείται με τρεις διαφορετικές διαδικασίες:

  1. Ιατρική αγωγή (φάρμακα)
  2. Χειρουργική αγωγή (επεμβάσεις)
  3. Συμπληρωματικές μέθοδοι (φυσιοθεραπεία, ψυχολογία, κ.α.)

Είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό σας για τις διαφορετικές αυτές θεραπείες πριν αποφασίσετε για το ποιες από αυτές θα δοκιμάσετε. Μπορούμε να επισημάνουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλες τις θεραπείες και ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να συνδυάσετε ορισμένες από αυτές πριν βρείτε τι είναι ιδανικό για σας.

Ιατρική Αγωγή:

Υπάρχουν ορμονικές και μη ορμονικές θεραπείες. Οι ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και προγεσταγόνα (μια από τις δύο κύριες θηλυκές ορμόνες) σε πολλές μορφές. Τα προγεσταγόνα λαμβάνονται σε ταμπλέτες, παρέχονται σε ενέσιμη μορφή για 3 μήνες, με συνεχή παροχή μέσω συσκευής η οποία τοποθετείται κάτω από το δέρμα ή που απελευθερώνονται ενδομητρίως.

Αυτές οι δύο μορφές χρησιμοποιούνται σε μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ υπάρχουν και άλλες ορμονικές αγωγές μικρή περιόδου που έχουν σημαντικές παρενέργειες γι' αυτό χρησιμοποιούνται λιγότερο.

Οι μη ορμονικές φαρμακευτικές αγωγές περιλαμβάνουν αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Τα φάρμακα αυτά σκοπό έχουν να μειώσουν τον πόνο της Ενδομητρίωσης και όχι να θεραπεύσουν την πάθηση.

Χειρουργική Αγωγή:

Συνήθως γίνεται χρήση της λαπαροσκόπησης που προκαλεί λιγότερα σημάδια, λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, δίνει καλύτερη εικόνα των σημείων όπου εντοπίζεται η Ενδομητρίωση στους γιατρούς, καθώς οι τομές είναι μικρές και η αιμορραγία περιορισμένη. Ωστόσο ορισμένες φορές η λαπαροτομία είναι επιβεβλημένη καθώς πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις Ενδομητρίωσης. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να χειρουργηθείτε θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας όλους τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές.

Συμπληρωματικές μέθοδοι:

Φυσικοθεραπευτές, βελονιστές, ρεφλεξολόγοι, διατροφολόγοι, ομοιοπαθητικοί και ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν επίσης γυναίκες που πάσχουν από Ενδομητρίωση, κυρίως ως συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου της πάσχουσας. Καλό είναι βέβαια σε κάθε περίπτωση να συζητήσετε πρώτα με τον θεράποντα γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε συμπληρωματικές μεθόδου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να χειρουργηθείτε. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν επιπλοκές με το χειρουργείο. Ο ίδιος ο γιατρός ενδέχεται να σας συστήσει να επισκεφτείτε κάποιον φυσιοθεραπευτή, στην περίπτωση για παράδειγμα που διαγνώσει ότι κάποιο μυϊκό πρόβλημα έχει επίπτωση στα συμπτώματα ή αν υπάρχει πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή τα έντερά σας.